Dla smakoszy

Kuchnia turecka to dania, które zachwycają smakoszy z całego świata. Jest niezwykle popularna i bogata w różnorakie składniki i aromaty. Można z niej znaleźć wpływy z różnych zakątków ziemi. Wiele potraw niejako bazuje na kuchni śródziemnomorskiej, choć można też odczuć oddziaływania innych regionów świata.

Kuchnia Turecka od a do z

Dania tureckie nie są zbyt trudne do przygotowania. Charakteryzują się raczej prostotą bazując na świeżych warzywach i pełnych aromatu przyprawach. Potrawy składają się zazwyczaj z takiego mięsa jak baranina czy jagnięcina, często dodaje się cynamonu, a także pietruszki oraz mięty.

Kuchnia turecka kryje w sobie wiele dań lokalnych, które znajdują w określonych miejscach i tylko tam można ich rzeczywiście spróbować w całej swej okazałości. Kraj ten jest samowystarczalny jeśli chodzi o bogactwo składników, bowiem obfituje on w smaczne ryby, owoce morza, warzywa i owoce, a także jagnięcinę i baraninę oraz różne sery i inne przetwory.

Znane tureckie dania i przysmaki

Jednym z najbardziej znanych tureckich przysmaków jest baklawa, przekąska, która składa się z cienkiego ciasta oddzielonego masłem i nadziewanego pistacjami, orzechami włoskimi oraz cynamonem. Dodatkowo oblewa się ją miodem, co daje naprawdę dużą rozkosz smakową. Każdy łasuch powinien spróbować tego smakołyku będąc w Turcji.

Warto także choć raz w życiu zamówić mercimek kortesi, potrawę wegetariańską, która składa się ze specjalnej tureckiej kaszy – bulgur, jednakże tworząc to danie w domu można wykorzystać do niego chociażby kuskus. Do tego dodaje się ugotowaną soczewicę, podsmażane pomidory i cebulę, co sprawia, że smak tej potrawy jest naprawdę oryginalny.

icli-kofte

 

Kolejnym wspaniałym tureckim daniem jest icli kofte czyli smażone kotleciki z mięsa jagnięcego, wołowego lub też z wielbłąda, które podaje się z kaszą bulgar oraz cebulą. To wszystko należy wymieszać i z tego stworzyć małe pulpeciki o okrągłym kształcie. Następnie smażyć na głębokim oleju i podawać na stół.

Tradycyjna potrawą turecką jest także lahmacun, czyli cienkie ciasto z mięsem mielonym z jagnięciny, świeżymi warzywami i pomidorem. Podaje się ją z cytryną. Czasem danie to bywa nazywane turecką pizzą, a w kraju uważa się je za coś w rodzaju fast-foodu.

Ze słodkich przysmaków warto spróbować także deseru kadayif, który składa się przede wszystkim z karmelu i cukru. Przypomina nieco baklawę, bo jego także robi się z cienkich listków papieru przekładanym syropem miodowym ze świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Kadayif to raczej lekki deser, niezwykle popularny w Turcji.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *